Sunday, November 14, 2021

Tongkol cili bersantan

 Ikan kayu Masak Cili Bersantan..siap utk di makan..πŸ€—πŸ€—


Resepi ni senang jer,mcm nk buat Ikan Masak Sambal cumanya letak daun kari dan santan pekat..tapi x ape sis share juga resepi ni khas utk adik2 yg baru nk bljr memasak dan juga utk warga MAHN semua ok😍😍


RESEPI IKAN KAYU(TONGKOL)MASAK CILI BERSANTAN


Ikan kayu (gaul dgn garam dan kunyit- goreng stgh masak sj-ketepikan)

Cili kering(ikut pedas masing2)

1biji bwg besar

1ulas bwg putih

Blend semua bhn diatas

1sudu kecil paste asam jawa

1/2 cwn air 

Santan pekat rm2

2tangkai daun kari(wajib)

Garam (sesedap rasa)

Gula (sesedap rasa

Sedikit Secukup Rasa

1biji bawang besar yg dimayang utk hiasan


Cara2

Tumis bhn yg diblend tadi sampai naik bau. Masukkan garam,gula,daun kari,paste asam jawa dan air. Kacau sampai mendidih, masukkan santan pekat,ikan kayu yg digoreng tadi dan secukup rasa(api jgn kuat sgt). Kacau dan biarkan hingga pekat sedikit baru masukkan bwg besar yg dimayang utk hiasan..Senang kan..Selamat Mencuba!!!😘😘


Credit : Maslina Pawanchik‎

No comments:

Post a Comment